Zaujímavosti

CIBETKOVÁ KÁVA

CIBETKOVÁ KÁVA

Jedna z najdrahších káv sveta pochádza z Ázie, Afriky, ale cibetky žijú aj v južnej Európe. Jej “výroba” je vskutku jedinečná. Možno na začiatku ohrniete nos, no po jej ochutnaní jej určite prídete na chuť. Ročne sa jej vyrobí iba 500 až 800 kilogramov.

Cibetková káva sa spracúva z trusu cibetiek, malých milých zvieratiek. Konkrétne z druhu cibetka palmová. Cibetky sú síce mäšožravce, no medzi ich pochúťky patria vysoko kvalitné, sladké kávové zrná. Cibetka zje zrno a to takmer neporušené prejde jej tráviacim traktom. V žalúdku prichádza k fermentácií, čiže sa obohatí o enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny na peptidy a aminokyseliny. Vďaka tomu má cibetková káva takú nezameniteľnú chuť a stráca horkosť. Zrná potom prechádzajú len jemným pražením. Všetko spolu dodáva káve jej nezameniteľnú chuť aj arómu.


Čokoládová príchuť

Mnohí labužníci nachádzajú v cibetkovej káve lahodnú chuť čokolády, iní zase prisahajú na karamel. Ktorúkoľvek príchuť v nej objavíte vy, jedno je isté. Prekvapí vás svojou silou a intenzitou. Nápoj sa vyznačuje tiež plnou chuťou a vyššou hustotou.


Kávu treba vystopovať

Zberači neporušených kávových zŕn, ktoré už prešli tráviacim traktom cibetiek, to nemajú vôbec jednoduché. Trus sa nachádza väčšinou v horách a navyše svoje kôpky cibetka nakladá do hustého krovia, kde trávi väčšinu svojho času. Nájdenie kôpky preto nemôžu skusení zberači ponechať na náhodu. Milú cibetku si jednoducho vystopujú. Obalené zrná sa preplachujú v horských potôčikoch, následne sa usušia a jemne upražia.


Nie lacný špás

Je jasné, že káva s týmto pôvodom a náročne vystopovaná nebude za “pár” eur. Zaváži aj fakt, že ročne sa cibetkovej kávy vyprodukuje naozaj iba zlomkové množstvo v porovnaní s “normálnou” kávou. Nekúpite ju lacnejšie ako za 300 až 400 eur za kilo. Skúsení kávičkári tvrdia, že to určite stojí za to. Už aj na Slovensku ju môžete ochutnať v niektorých vybraných kaviarňach. Za maličkú šáločku dáte asi 8eur. Na prípravu cibetkovej kávy je vhodný frech press al moka konvička.


TAJOMSTVO FRECH PRESSU
Nie je to síce espresso, ale …  . Ak si pripravíte kávu vo french presse, zistíte, že sa mu svojou kvalitou takmer vyrovná. Pritom stačí iba zaliať pomletú kvalitnú kávu vodou, stlačiť piest a premiešať. Prístroj sa objavil vo Francúzsku už počas 18. storočia.

 

Napoleonova káva
Úplne prvotný, pôvodný french press vyrobili vo Francúzsku niekedy okolo roku 1850. Išlo o celokovové zariadenie a dosť možné, že si na káve z neho pochutnával aj samotný Napoleon Bonaparte. Svoju aktuálnu podobu získal vďaka talianskemu dizajnérovi, ktoré si svoj nápad nechal patentovať v roku 1929. Zariadenie funguje vďaka pomerne jednoduchému princípu lúhovania a následnej filtrácie kávy. Mnohí kávičkári sa pozerajú na french press cez prsty, no väčšina vie, že káva takto pripravená má lahodnú chuť. Dokonca niektoré druhy káv sa vraj dokážu skutočne rozvinúž až prípravouvo french presse. Prečo je tomu tak? Káva sa voľne “pohybuje” v koncičke, lúhuje sa a vytvára tak plnú krémovú chuť.


Ako na to?

Nie je to nič komplikované. Dodržte iba zopár pravidiel. Sklenenú nádobku vopred ohrejte. Vsypte do nej pomletú kávu. Vyberajte tú s označením pre french press, zrniečka sú hrubé asi ako kryštáľový cukor. Zalejte takmer vriacou vodou s teplotou 93 C. Kávu vo vode dobre premiešajte a priklopte vrchnú časť s filtrom. Neunikne tak teplo a spravte to tak, aby filter lahko zašiel pod kávový povlak vytvorený na hladine. Potom už iba počkajte 3-4 minuty a piest so sitkom opatrne stlačte ku dnu. Môžete nalievať! Určite prelejte všetko, nech sa káva dlhšie nelúhuje.

Viac článkov

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...