Zaujímavosti

ŠTRBSKÉ PRESSO

štrbské presao

Ak ste si mysleli, že najviac kávy vypijú Taliani, asi vás prekvapíme. Najviac kávy sa vypije v severských krajinách. Konkrétne v Nórsku, Švédsku a vo Fínsku. Zaujímavosťou je, že obyvatelia studených krajín sa zahrievajú a pochutnávajú si na káve pripravenej rôznymi filtrovanými metódami. Obľubujú napríklad french press. Jeden obyvateľ Fínska spotrebuje ročne až 12 kilogramov.

Väčšina Portugalcov si svoj deň nevedia predstaviť bez poriadnej kvalitnej šálky kávy. Ráno sa väčšina z nich rozprúdi Galãom. Ide o espresso s poriadnou dávkou mlieka, servírované vo vysokom pohári s dlhou lyžičkou. V tejto krajine ho pijú dokonca už aj deti. Počas dňa si doprajú ristretto známe na juhu ako Bica a na severe jednoducho Café alebo Cafécinho.

Keď sa povie Ázia, väčšina ľudí si predstaví silný čaj. No taký Vietnam je hneď po Brazílii druhým najväčším exportérom kávy. Kávovníky tu pestujú na 500 tisíc drobných palntážach. Vietnamská káva vás prekvapí chuťou dezertu. Podáva sa so zmrzlinou a sladkým kondenzovaným mliekom v kovovej nádobke položenej nad šálkou. Vychutnávajú si aj Európe podobné kapučíno, no s pridaním vajíčka. Popri pití horkej Robusty či Arabiky obľubujú i odrodu Catimor s ľahko orieškovo-čokoládovým nádychom.

Prvú kaviareň v Európe otvorili v Benátkach. Volá sa Florian a na Námestí sv. Marka ju nájdete dodnes. Našu kaviareň nájdete na adrese: Cesta na Senec 19, 821 04 Bratislava

Koťogó … malá šikovná vecička, v ktorej si kávu pripravujú ľudia už od 30.rokov 20. storočia. Princíp je jednoduchý, vrelá voda zo spodnej nádoby vytvára tlak, a tak sa cez vrstvu mletej kávy dostáva do vrchnej nádoby, kde vzniká výborný kávový nápoj.

Za vznikom Koťogó stojí pán Alfonso Bialetti. Vedeli ste, že moka kávovar je najpoužívanejším kávovarom v Talianskych domácnostiach? Pravý Talian vstane a spraví si koťogó. Ešte predtým, ako si sadne na námestie do kaviarne.

Cappuccino má svoj pôvod v Taliansku. Ako inak :) Práve tu prišli na to, že spojenie Espressa s napeneným mliekom je úžasné a ulahodí ako mužom, tak aj ženám. Podľa jednej z historiek, ktoré hovoria o vzniku pomenovania tohto nápoja, získalo Cappuccino svoj názov podľa kapucní talianskych mníchov. Ich kapucne mali totiž krémovo hnedú farbu, teda rovnakú, akú má nápoj

Najvýraznejší espresso nápoj je jednoznačne RISTRETTO. Neobsahuje však najviac kofeínu. Neplatí, že čím výraznejšia je chuť nápoja, tým vyšší obsah kofeínu. Práve naopak, obsah kofeínu je u Ristretta veľmi nízky. Pojem ristretto pochádza z taliančiny, prípadne ho môžeme odvodiť z anglického restricted ako obmedzený, limitovaný, malý. Pokiaľ si objednáte Ristretto, nedostanete viac nápoja než 20 ml

 

Vedeli ste, že …

- Kým pozbierate prvú úrodu od zasadenie kávovníka, musí prejsť 4-5 rokov?
- Kávovník sa pestuje vo viac ako 50 krajinách sveta, z toho je 90% rozvojových.

  • Približne 2/3 kávy sa urodí na Americkom kontinente. Zvyšok patrí Ázii a Afrike.
  • Káva je druhá najobchodovanejšia komodita na svete, hneď po rope. Káva ako komodita tak predbieha zemný plyn, zlato, cukor a kukuricu.

- Z jedného kilogramu kávy sa pripraví približne 130 espresso káv. Je to asi 7-8 gramov na jednu porciu kávy.
- Najkvalitnejšia káva sa označuje ako Specialty coffee, jej podiel na celkovej konzumácii rastie

Viac článkov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...