Zaujímavosti

ŠTRBSKÉ PRESSO, to je Unikátna, Slovenská a Zdravá Káva!

ŠTRBSKÉ PRESSO, to je Unikátna, Slovenská a Zdravá Káva!

Blahodarné účinky kávy, škorice a Horca.

 

O obľúbenom nápoji akým je káva, sa toho popísalo už naozaj dosť. Mnohé tvrdenia však nie sú celkom presné. Aká je teda pravda? Škodí, alebo prospieva káva zdraviu človeka?


Dlho sa hovorilo o tom, že káva zdraviu človeka škodí. Dnes však odborníci tvrdia niečo iné. Káva má veľmi pozitívny vplyv na jeho zdravie. Pre vysoký obsah antioxidantov pôsobí preventívne proti rakovine.  Ba čo viac, káva má dokonca viac antioxidantov ako zelený čaj.  Pri správnej dennej dávke kávy, čo predstavuje cca 3 – 5 šálok, káva dokáže zabezpečiť až 80% antioxidantov dennej dávky potrebnej pre ľudský organizmus.

Aby mohla byť však káva zdravá, je potrebné si vždy vybrať kávu kvalitnú a rovnovážne upraženú! Pri výbere zŕn ŠTRBSKÉHO PRESSA nás zaujímalo predovšetkým zdravie. Preto zrná kávy v zmesiach ŠTRBSKÉHO PRESSA zložené z ôsmych krajín a troch kontinentov sveta ponúkajú nielen originálnu chuť a vôňu ale hlavne silnú dávku energie a zdravia!


Prečo je káva zdravá?

Blahodarné účinky kávy na našu nervovú sústavu potvrdzujú aj najnovšie výskumy vedcov ktorí zistili, že pravidelní konzumenti sa zriedkavejšie stretávajú s Alzheimerovou chorobou, alebo aspoň oddialia jej nástup vo vyššom veku.

Lekári sa zhodujú v tom, že káva konzumovaná pravidelne a v rozumnej miere (3-5 šálok denne) má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Bojujete ňou proti Ateroskleróze, Parkinsonovej chorobe či vďaka obsahu horčíka aj proti Cukrovke druhého typu. Jej účinky môžu dokonca potlačiť aj vznik rakoviny. Pitie troch šálok hnedého nápoja denne znižuje nebezpečenstvo vzniku Cirhózy pečene a látky obsiahnuté v bobuliach kávovníka dokonca zabraňujú šíreniu baktérií napádajúcich zuby, a teda pôsobia aj proti zubnému kazu. Kofeín v káve je aj významný pomocník pri chudnutí a jej priam zázračné účinky využíva aj kozmetický priemysel, kde sa káva stáva významným spojencom v boji proti celulitíde, či vráskam.

 

Ako je to s krvným tlakom? Ovplyvňuje káva jeho kolísanie?
Nie je pravdou, že káva výrazne ovplyvňuje krvný tlak. Káva ho môže mierne zvýšiť, najmä jeho hornú hodnotu, ale v organizme sa často vyskytuje tzv. fenomén tolerancie, čo znamená, že pri opakovanej konzumácii kávy a kofeínu už cievna stena nereaguje tak, ako u občasných konzumentov. Pokiaľ ste teda pravidelným konzumentom kávy, nie je dôvod sa obávať o akékoľvek kolísanie Vášho tlaku.


Spôsobuje káva dehydratáciu?

Ani toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Keďže ju nikto nepije preto, aby uhasil smäd a keďže ju nikto nemá vo svojom pitnom režime, nemôže nás „odvodniť“ natoľko, aby sme boli dehydrovaní.

Hovorí sa, že je káva v tehotenstve zakázaná. Čo hovoria lekári?

Počas gravidity a dojčenia sa odporúča piť menej kávy, ale nikto ju nikdy ani v tomto období života nezakázal. Napokon, telo matky samo dá najavo, čo potrebuje, a čo mu nerobí dobre. Isté je, že na Vaše telo ste v tomto období už minimálne „dvaja“ a preto striedmosť v jedálničku, či nápojovom lístku nezaškodí. Jedna kvalitná kávička denne nie je prešľap, ale radosť a relax. :)

 

Aká by mala byť denná dávka kofeínu?
Ako so všetkým čo človek užíva, aj pôsobenie kofeínu na organizmus je individuálne. Niekto znesie viac, iný menej. Väčšina dospelých konzumentov dobre toleruje denne 200 až 300 miligramov kofeínu, čo zodpovedá približne trom až piatim šálkam. Každý by však mal sám usúdiť, koľko kávy znesie. Ľudia citliví na kofeín tolerujú iba menšie denné dávky kávy, spravidla jednu až dve šálky. Odporúčame ju piť v pravidelných intervaloch, skôr dopoludnia ako neskoro popoludní. Samozrejme, ak sa chystáte ísť si ľahnúť neskôr, ešte jednou kávou po večeri si spánok nenarušíte.

 

Povzbudzujúci efekt a jeho dĺžka.
Káva pôsobí na organizmus obvykle tri až štyri hodiny. Kofeín sa kompletne vstrebáva z tenkého čreva 45 minút. Keď pijeme kávu nalačno a bez mlieka, kofeín sa do organizmu vstrebe rýchlejšie a jeho nástup je samozrejme rýchlejší. Dennú dávku kávy, na ktorú sme zvyknutí, netreba zbytočne zvyšovať.

 

Je káva drogou?
Pri pití kávy sa nemusíte báť, že sa stanete od nej závislí. Káva, na rozdiel od nikotínu alebo alkoholu, nie je typickou návykovou látkou. Keď ju prestanete konzumovať, môžu sa prejaviť iba nevýrazné a krátkodobé abstinenčné príznaky alebo sa neprejavia vôbec. Pri prijatí nadmerného množstva sa môžete predávkovať, čo sa prejaví búšením srdca, zvýšeným krvným tlakom, nespavosťou, prípadne úzkosťou.

Nezabudnite teda, 3 – 5 šálok denne je pre priemerného konzumenta „až až“! :)



Ako si pripraviť hrnček dobrej kávy?
Kávu si zväčša vychutnávame len tak, zaliatu horúcou vodou, niekto osladenú, prípadne s kvapkou mlieka či smotany. Ak ale túžite po nových zážitkoch, nebojte sa ochutiť ju.

V arabských krajinách ju už oddávna ochucujú rôznymi koreninami, vďaka čomu získavajú nepreberné kombinácie chutí a aróm. Prirodzene, nejde len o krásnu vôňu či chuť! Každá z korenín blahodarne pôsobí na ten-ktorý orgán v ľudskom tele, alebo na jeho zdravie všeobecne.

Preto aj ŠTRBSKÉ PRESSO ochucujeme špeciálnou zmesou korenia Škorice s Horcom – typickým Slovenským koreňom za Tatier.

Škorica spôsobí veľmi dobrý útok proti infekcii močového mechúra, dokáže znížiť hladinu cholesterolu v krvi, a určite po nej siahnite, ak vás trápi prechladnutie či chronický kašeľ. Škorica uľaví aj pri bolestiach žalúdka a zabráni vzniku žalúdočných vredov. Na jeseň oceníte aj jej schopnosť posilňovať imunitu. Škorica omladzuje!           

Horec, čo sa jeho týka, už naši predkovia vedeli, že usušený koreň Horca podporuje pomalé trávenie a celkovo posilní organizmus. Pomáha aj pri bolestivej menštruácii. Horčiny obsiahnuté v koreni horca uľavujú od bolesti pri ochoreniach žlčníka, pankreasu a pečene, zvyšuje produkciu moču i žalúdočných štiav.

Dokáže vás po dlhej chorobe rýchlo prinavrátiť do pôvodnej kondície a pomáha pri slabostiach ako takých. Horec je pravý Slovenský liek a energia!

Ak po zmesi Škorice a Horca siahnete v spojitosti s kvalitnou kávou ŠTRBSKÉ PRESSO, vedzte že okrem unikátnej chuti si doprajete aj synergický dúšok zdravia.

           

Aj takúto podobu vie mať káva!

Omámi, Osvieži, Povzbudí! Posilní, nabije Energiou a Chuťou do života.

Toto je Unikátne ŠTRBSKÉ PRESSO

 

Viac článkov

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...